Varauskalenteri on poistettu käytöstä

Mikä on BJJ:n peruskurssin tavoite?

Peruskurssin tavoitteena on oppia BJJ:n alkeet eli alasviennit, lukot, kuristukset, sidonnat ja poistumiset sidonnoista.

Onko kurssille osallistumiselle ikärajaa?

Peruskurssille osallistujan täytyy olla vähintään 15 vuotta täyttänyt.

Minkälainen harjoitteluvarustus?

Brasilialaisessa jujutsussa käytetään harjoitellessa pääasiassa gi:tä. Ilman gi:täkin voi toki harjoitella normaalissa sisäliikuntavarustuksessa (shortsit tai verkkarit ja t-paita), mutta oman gi:n hankkiminen on lajin luonteen takia toivottavaa. Gi:n saat kätevästi hankittua salimme varustemyymälästä BFshopista. Voit käydä tutustumassa varustevalikoimaamme osoitteessa www.bfshop.fi. Harjoituksissa ei käytetä sisäjalkineita. Ota harjoituksiin mukaasi myös vesipullo sekä hikipyyhe.

Tietoa BJJ:stä

Johdanto

Brasilialainen jujutsu on kamppailulajeja vakavasti harrastavien piirissä jo laajalti tunnettu ja tehokkaaksi tunnustettu kamppailu- ja itsepuolustustyylisuunta. Brasilialaisen jujutsun maailmanlaajuinen läpimurto tapahtui 90-luvun alussa ensimmäisten USA:ssa suurelle yleisölle järjestettyjen vapaaottelujen (Ultimate Fighting Championships, UFC) myötä. Tiedotusvälineet kiinnostuivat tällöin laajemminkin kisoista, joissa näennäisesti 'kaikki on sallittua' (No Holds Barred, Vale Tudo) ja jotka näyttivät asiaan tarkemmin perehtymättömästä hyvinkin väkivaltaiselta.

Alasviennit kuuluvat myös harjoitteluun

Kisoissa oli edustettuna erilaisten kamppailulajien edustajia, mutta erityisesti hämmästeltiin brasilialaista jujutsua, jonka hoikka ja pienempikokoinen edustaja kukisti kaikki vastustajansa näytöstyyliin näiden koosta ja tyylilajista riippumatta. Huomionarvoista oli myös brasilialaisen Gracie-suvun edustajien kunniantuntoinen ja herrasmiesmäinen käyttäytyminen, joka ei ole mikään itsestäänselvyys vapaaotteluiden ristiriitaisessa ja kiistellyssä maailmassa, jossa uhoaminen ja itsensäkorostaminen ei ole harvinaista. Eri kamppailulajien edustajat olivat tuloksista tyrmistyneitä ja epäuskoisia - monelle vaikea pala nieltäväksi yhä edelleen.

Historia lyhyesti

Alun perin Gracie-suvun perinteisestä japanilaisesta jujutsusta kehittämällä brasilialaisella jujutsulla ehti ennen UFC-kisoja olla yli puolen vuosisadan historia takanaan Brasiliassa. Lajin perusta on ollut itsepuolustus, mutta osa-alue on nykyään monen kohdalla jäänyt kilpailumuotojen varjoon. Vapaaottelut olivat aluksi tapa todentaa kehitettyjen tekniikoiden toimivuus ja tilaisuus kehittää niitä edelleen. Lajin parhaat edustajat olivat olleet jo vuosikymmeniä valmiita ottamaan vapaaotteluhaasteen vastaan keneltä vain ja milloin vain, koosta ja lajitaustasta riippumatta.

Kamppailulajien maailma ei ole ollut entisensä vapaaottelukisojen leviämisen myötä. Gracie-suvun ja uusien brasilialaisten sukupolvien kehittämien tekniikoiden, strategioiden ja harjoittelumenetelmien tultua laajempaan tietoon, on niitä pyritty opiskelemaan kaikkialla. On syntynyt uusia vapaaotteluihin suuntautuneita hybridilajeja ja koulukuntia, joissa on pyritty yhdistelemään eri kamppailulajien piirteitä ja hyödyntämään brasilialaisen jujutsun maassa käytettäviä tekniikoita.

Brasilialaisessa jujutsussa vapaaottelut on tarkoitettu vain halukkaille edistyneemmille kamppailijoille jo puhtaasti turvallisuussyistä. Näin toimittaessa vapaaotteluissa vakavat loukkaantumiset ovatkin olleet yllättävän vähäisiä. Kilpailumuotona brasilialaista jujutsua voidaan myös harrastaa turvallisemmin sen urheilumuodossa, jossa lyönnit ja potkut ovat kiellettyjä. Laji onkin laajentunut tuhansien ihmisten harrastukseksi ympäri maailmaa. Brasilialaisen jujutsun urheilumuodon maailmanmestaruuskisat "Mundials" järjestetään vuosittain Rio de Janeirossa.

Lajin peruspiirteet

Kuristukset ja niistä irtautuminen kuuluvat kurssin ohjelmaan

Brasilialaisen jujutsun tehokkuus piilee sen realistisissa maataistelutekniikoissa: erityisesti erilaisissa lukoissa ja kuristuksissa. Tämä perustuu siihen tosiasiaan, että todellisessa vakavassa kamppailutilanteessa lähes aina joudutaan lähikontaktiin ja edelleen maahan. Tästä on paljon tilastotietoa ja tämä näkyy myös jatkuvasti vapaaottelukilpailuissa. Kukaan vakavasti itsepuolustuslajeja harrastava ei voi enää sulkea silmiään maakamppailutilanteelta. Maahan jouduttaessa kookkaammankin vastustajan voimaetu ja suurempi paino neutralisoidaan tehokkailla tekniikoilla jotka varmentuvat lajikestävyydellä. Lyönnit ja potkut kuuluvat lajiin, mutta niitä ei varsinkaan pystytekniikkoina perinteisesti ole korostettu, sillä kookkaampaa vastustajaa on vaikea voittaa iskuilla. Lisäksi käden tai jalan vahingoittumisen vaara on suuri ilman suojia käytävässä todellisessa kamppailutilanteessa.

Harrastajat

Erilaiset lukot kuuluvat olennaisesti lajiin

Brasilialainen jujutsu sopii kaikille. Painotus itsepuolustuksen, kilpaurheilun, kuntoilun sekä vapaaotteluharjoitteiden välillä on harrastajan tavoitteista kiinni. Laji vaatii kuitenkin kärsivällisyyttä ja jatkuvaa itsensä voittamista niin henkisesti kuin fyysisesti. Brasilialainen jujutsu on konkreettinen laji jota sovelletaan harjoitteluotteluissa. Omien rajojen kohtaaminen on osa harjoittelua. Oikea asenne on ratkaisevaa ja epäonnistuminen on osa oppimisprosessia. Brasiliassa vanhat harmaahapsiset bjj:n harrastajat ottavat osaa urheilumuodon kilpailuihin mainiossa hengessä omissa otteluluokissaan siinä missä nuoret pojat ja tytötkin.

BJJ:n harjoitukset ovat monipuolisia

Harvassa lajissa saadaan konkreettisia tuloksia yhtä nopeasti. Harjoittelijoiden edistyminen hämmästyttää yhä uudestaan niin valmentajia kuin harjoittelijoitakin. Pienempi ja hennompi lajin harrastaja huomaa vähitellen voivansa selviytyä kookkaamman vastustajansa puserruksessa ja tekniikoiden kehittyessä edetä hallitsemaan eri tilanteita. Muodollisina edistymisen mittoina ovat vyöarvot: valkoinen, sininen, purppura, ruskea ja musta. Moniin kamppailulajeihin verrattuna brasilialaisessa jujutsussa on edelleen työntäyteistä edetä vyöasteikossa.

Lähteet: Suomen BJJ-litto.

Alkavat BJJ-peruskurssit

Alempana on linkit kaikille nykyisille ja seuraaville BJJ-peruskursseille. Kattavat kurssitiedot, harjoitusaikataulut, alkamis- ja päättymispäivät sekä maksuinfot löytyvät näiltä kurssisivuilta.

Kurssit täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä, joten kannattaa toimia nopeasti!

Tervetuloa mukaan!

Harjoitusaikataulut ja kurssi-info